Minulta on kyselty jonkun verran koulustani, miten tänne päädyin ja miten tänne pääse. Eli alla vähän henkilökohtaista historiikkia sekä yleistä jaarittelua.
Miksi Yhdysvaltoihin?
Ala, jolla työskentelen on todella kansainvälinen ja maisterin tutkintoa englanninkielisestä maasta, ennen kaikkea Yhdysvalloista, arvostetaan kovasti. New Yorkissa ja Kaliforniassa voi myös suorittaa paikallisen asianajotutkinnon käymättä koko oikista osavaltiossa.
Plus, olkaapaamme rehellisiä: olen todella pitkään haaveillut voivani joskus opiskella Jenkeissä. Yhteenkuuluvaisuuden tunne joka tietyn koulun opiskelijoilla on mieletöntä ja ihanan mukaansatempaava. Oma koulu on symbooli, jota kannetaan ylpeydellä.
Miksi New York?
Duh, hölmö kysymys. Maailman ihanin kaupunki.
Miksi New York University?
Tämä on jo vähän monimutkaisempaa. Pääsin useaan yliopistoon ja valitsin NYU:n muutamasta syystä. Ensinnäkin, täällä on monien vuosien ajan ollut Jenkkien paras kansainvälisen oikeuden maisteriohjelma, joka siis on alaani.
Toiseksi, New York asuinpaikkana ei ole aivan lohduttoman ikävä. NYU:n campus sijaitsee keskellä Downtownia, kaupungin sykkeessä, Washington Square Parkin reunalla ja Broadwayn kupeessa.
Kuva yhden opintorakennuksen ikkunasta
Toinen huippuyliopisto New Yorkissa – Columbia – on huomattavansti enemmän eristyksissä ja opiskelijat tulevat harvoin lähteneeksi campusalueelta. Siinä missä meidän campuksemme koostuu kerrostaloista, joita NYU on hankkinut West Villagesta, Columbia on kaakkoismanhattanilla omien muuriensa sisällä.
Kuva: Noemi Blumber
Kolmanneksi, NYU on liberaali koulu. Tämä saattaa suomalaisen korvaan kuulostaa itsestään selvältä, mutta Jenkeissä on kouluja ja arvoja moneen lähtöön ja suvaitsevaa ilmapiiriä arvostaa Suuressa Maailmassa ihan uudella tavalla. NYU luotiin vuonna 1831 nuorille miehille. Keskeisenä ajatuksena NYU:n toiminnassa oli, että sisäänpääsyn tuli perustua meriitteihin ja älyyn eikä syntyperään, joka muissa huippukouluissa oli tapana ottaa sisäänpääsyn kriteeriksi. NYU oli alusta alkaen sekulaarinen, eli ”uskonnosta riippumaton” yliopisto, toisin kuin suurin osa sen ajan kouluista. Sen lisäksi Village oli ja on jossain määrin vieläkin Manhattanin taiteilijoiden keskus, joten ehkä ympäröivä luovuuskin jätti jälkensä NYU:hun.
Tämä vapaamielisyys näkyy nykyään esimerkiksi siinä, että homojen oikeuksiin suhtaudutaan NYU:ssa liberaalimmin kuin monessa muussa yliopistossa. Yksi vieraileva professori joutui itse asiassa perumaan luentosarjansa tänä vuonna, kun kävi ilmi että hän oli pitänyt homojen oikeuksia vastustavan puheen kotimaassaan. NYU ei toki kieltänyt häntä tulemasta – yksikään opiskelijoista ei vain valinnut hänen kurssiaan.
Miten NYU:hun?
Koulujen hakuprosessit löytyvät nettisivuilta – ja ovat tautisen rasittavia. Itse tulin tekemään vain vuoden ”erikoistavan” maisteriohjelman, en siis suorittanut koko ketjua collegesta grad schooliin. Normaalistihan Jenkeissä käydään ensin college jonka sisältöö riippuu aineista, joita itse melko vapaasti valitsee. Sen jälkeen moni on töissä pari vuotta kerätäkseen rahaa, mutta usea suuntaa myös suoraan grad schooliin, joka kestää alasta riippuen 2-3 vuotta. Grad schooleihin haetaan collegen arvosanojen ja muun kokemuksen perusteella. Ainakin LLM – ohjelmiin tuli kirjoittaa miljoona esseetä, luulisin että jota kuinkin samoilla meiningeillä mennään muuallakin. Hakuprosessi kannattaa aloittaa ajoissa, sillä yllättäviä lippulappuja joutuu pyytämään sieltä täältä.
Mistä rahat?
Tämä touhu on kallista – hinnat löytyvät koulujen nettisivuilta. Rahoitusvaihtoehtoja on monia: voi ensin olla töissä ja hankkia jonkun verran pääomaa, apurahoja on tarjoilla muutama - tosin Suomessa poikkeuksellisen heikosti - pankeilta saa melko matalakorkoista lainaa ja aina on pieni mahdollisuus, että on syntynyt ökyrikkaaseen perheeseen, jossa mummi antaa jenkkivuoden joululahjaksi.
Itse käytän melkoista kombinaatiota kaikesta mahdollisesta.
9 kommenttia:
Vähän mietinkin, että saattaisit käydä just NYU:ta kun mainitsit luentomuistiinpanot ja Washington Square Parkin samassa lauseessa. Toissa reissullani Nykissä kävin paljon kävelemässä West Villagessa ja muutenkin siinä WSP:n seutuvilla, ja kuvasin NYU:n rakennuksia ja lippuja kuin todellinen turisti :D Käsittämättömän ihana ympäristö käydä koulua.
Kiitos vastauksesta :) Pieni matkakärpänen kasvaa vähitellen suuremmaksi ja suuremmaksi, itse tosin opiskelen kv oikeutta vain sivuaineena, mutta kivasti voisin sitä vähän enemmänkin opiskella :D Ollapa syntynyt rikkaaseen sukuun..
No ainakin nyt voisi yrittää olla ottamatta opintolainaa pahemmin, jos vaikka lähtisi joskus ulkomaille pidemmäksikin aikaa niin ei olisi jo kamalaa lainataakkaa valmiiksi rasituksena. ;)
Kyllä tuolla kelpaa opiskella :)
*Kade*. Oot kyllä varmasti tehnyt loistoratkaisun kun tuonne olet lähtenyt!
Hei se ei muuten minulle ikina selvinnyt aikaisemminkaan bloggaillessasi, että miten/miksi sinä Pariisiin päädyit oikeustiedettä opiskelemaan? Voisitko kertoa vähän siitäkin?
primrose: joo, tämä on kyllä aivan mahtavaa. En vaihtaisi mistään hinnasta :)
Lalla: ei ole pakko lukea kv oikeutta, täällä on myös corporate, tax, legal theory, antitrus, trade regulation ja general studies - ohjelmia. Mutta komppaan tota rikas suku-faktoria. :) Tosin mitä olen jutellut ihmisten kanssa, tämän lainan kai maksaa aika helposti takaisin.
*~SL: :)
Tessa: joo, kyllä tuntuu että tämä on ollut elämäni valinta. Ylppäreiden jälkeen halusin matkustaa, mutta tiesin myös että halusin oikikseen. _Minua ei vain juuri silloin yhtään huvittanut lukea pääsykokeisiin. Menin aluksi Nizzaan - lämmintä, välimeri ja palmuja. Tarkoituksenani oli tulla tokan vuoden jälkeen Suomeen, skippasin puolen vuoden luennot, pyrin Suomeen, sain pienoisen hermoromahduksen, jäin pisteen päähän sisäänpääsystä ja tulin takaisin Ranskaan. Vaihdoin Pariisiin, koska Pariisssa ovat parhaat koulut ja mulla oli hyvät numerot. Mutta olen kyllä tykännyt ihan älyttömästi Nizzassa, Pariisissa ja New Yorkissa asumisesta. En tiedä mihin seuraavaksi päädyn, mutta jotenkin Suomen kuviot ainakin toistaiseksi tuntuvat häkellyttävän pieniltä.
Hei! Onko Sinulla sähköpostiosoitetta johon sinulle voisi kirjoittaa ja tiedustella hieman lisää opiskelusta Nykissä?
Minulla olisi tarkoituksena olisi päästä USAan opiskelemaan juuri tämä LL.M vuoden kestävä tutkinto, jota Sinä ilmeisesti teet?
Olisin enemmän kuin kiitollinen jos jakaisit vastata muutamaan kysymykseen, koska täällä Suomessa on todella huonosti tietoa tarjolla näistä eri vaihtoehdoista, hakemisesta ja rahoituksesta.
Suuri kiitos jos viitsit vastata, voisin laittaa sitten meiliä :-)
Anonyymi: mun maili osoite löytyy tuolta sivusta, voit myös laittaa tit202@nyu.edu osoitteeseen viestiä. Ja ei hätää, mielelläni autan jos voin!
heippa! bongasin tän sivun etsiessäni tietoa NUY:sta. Tiedätkö miten NUY:hun voisi hakea Suomesta? Mitä eri kokeita pitää olla tehtynä (SAT yms..) ja vaikuuttako lukion päättötodistus sisäänpääsyyn (ja kuinka paljon?) ja kuinka hyvät arvosanat ptää sitten olla että tulee hyväksytyksi sisään? :) -pade
Hei! En tiedä kuinka aktiivisesti kirjoitat tätä blogia enää, mutta jätän nyt kuitenkin kommentin, jospa onni potkaisisi ja satut vastaamaan!
Lukion jälkeisiä opiskeluja ajatellessani houkuttaa ihan järjettömästi ajatus ulkomaille lähdöstä, ja olisi kiva saada ihan "asianomaiselta" vinkkejä ja kokemuksia NYU:sta!
Hieman saman tyyppisiä kysymyksiä kuin yllä olevalla (anonyymi 23.1 2012)olisi mullakin mielessä :) , en niitä lähde nyt tähän moneen kertaan kirjoittamaan ja tukkimaan kommentiboksiasi!
Lähetä kommentti